Kadınların üreme sisteminde yer alan rahim, vajina, yumurtalıklar ve fallop tüpleri kanser türlerinden etkilenebilmektedir. Bunların arasında iyi ya da kötü huylu tümör oluşumu en sık büyürken bebeğin içinde durduğu, içi boş ve kaslı bir organ olan rahimde meydana gelmektedir. Jinekolojik kanser hastası olan bir çok kadın için tedavi yöntemi rahmin cerrahi olarak çıkarılması olan ‘histerektomi’ ameliyatıdır.
Rahim ağzı kanseri, rahim veya yumurtalık kanseri gibi kanser rahatsızlıklarında histerektomi, başvurulan yöntem olarak öne çıkmaktadır. Rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim iç zarı (endometriyum) kanseri ülkemizde en sık görülen ilk 10 kanser türü içerisinde yer almaktadır.
Histerektomi Ameliyatı
Histerektomi ameliyatı kanser olan kadınlarda çoğunlukla karın alt bölgesine yapılan büyük bir kesiden gerçekleştirilmektedir. Göbek altında geniş bir kesi gerektiren bu ameliyat açık cerrahi ile yapıldığında ağır ağrı kesici ilaç kullanımı gerektirmektedir. Ayrıca enfeksiyon riski yüksektir ve operasyon esnasında kan kaybı aşırı derecede olmaktadır.
Operasyon sonrasında iyileşme için ise yaklaşık 6 hafta gerekmektedir. Bunların dışında birçok hasta histerektomi ameliyatından kalan yara izinden şikayetçi olmaktadır. Göbek deliğinin altında kalan bu büyük iz hastaları psikolojik yönden de olumsuz olarak etkilemektedir.
Robotik Cerrahi
Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen histerektomi ameliyatı, açık ameliyata göre hastanın vücuduna daha az müdahale yapılan bir yöntemdir. Robotik kollar mevcut olan en hassas ve en az zarar verecek şekilde operasyonu gerçekleştirebilmek için tasarlanmıştır. Operasyon açık histerektomi ameliyatında olduğu gibi tek ve büyük bir kesiden değil, 1 cm den daha küçük birkaç ufak kesiden gerçekleştirilmektedir.
İşlemlerin küçük kesilerden gerçekleştirilmesi sayesinde ameliyat sonrasında yaşanan ağrıda önemli derecede azalma olmaktadır. Ayrıca kesilerin küçük olması beraberinde enfeksiyon kapma riskinin de önemli ölçüde azalmasını getirmektedir. Ameliyat sırasında kan nakli ihtiyacı ise minimuma inmektedir. Robotik cerrahi ile yapılan işlemlerden sonra hastalar daha kısa süre hastanede kalmakta ve daha konforlu bir iyileşme süresi geçirmektedir. Ayrıca normal aktivitelere dönüş de daha çabuk olmaktadır.