Kadın hastalıkları operasyonları arasında onkolojik operasyonlar hem operasyon süreleri hem de zorluk dereceleri nedeniyle zorlayıcı operasyonlardır. Açık olarak yapılan onkolojik operasyonlar büyük dikey bir kesi yapılması, hastanın çok kan kaybetmesi, hastanede daha uzun süre kalması, daha uzun sürede iyileşmesi ve günlük hayatına daha geç dönmesi nedeniyle hastaların çok korktuğu operasyonlardır.
Bu onkolojik operasyonların laparoskopik olarak yapılması durumunda ise operasyon süresinin çok uzun sürmesi, cerrahın laparoskopik aletlerin cerrahın becerisine izin vermemesi ve ergonominin kötü olması hasta için dezavantajlarıdır.
Günümüzde robotik cerrahi ile bu operasyonlar çok daha kısa sürede ve daha ergonomik olarak yapılmaktadır. Jinekolojik kanserler arasında en sık rahim (endometrium) kanseri görülür. Endometrium kanserinin tedavisi robotik cerrahi ile çok başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.
Rahim ile beraber yumurtalıklar ve lenf nodları çıkartılarak hasta tedavi edilmiş olur. Yine kadınlarda görülen sıklığı giderek artan rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde de robotik cerrahi ile bağlarıyla beraber rahim ve vajenin bir kısmı çıkartılarak tedavi sağlanmış olur.
Yumurtalık kanseri genellikle ileri evrelere kadar bulgu vermeyebilir ve tanı konulduğu anda hastalık ilerlemiş olur. Uzun sürecek operasyonun robotik cerrahi ile yapılması hem hastanın karnında büyük bir kesinin olmamasını hem de daha hızlı iyileşme sağlar. Çok beceri gerektiren ve uzun süren bu operasyonların robotik cerrahi ile gerçekleştirilmesi cerrahın da daha az yorulmasına ve operasyona daha fazla odaklanmasına yol açarak hata payını en aza indirir.