Bütün ameliyatlardan önce olduğu gibi robotik cerrahi öncesinde de bazı kan tahlilleri, akciğer grafisi ve elektrokardiyografi (EKG) çekilmesi sonrasında anestezi uzmanı tarafından değerlendirme yapılıp operasyona engel bir durum olup olmadığı araştırılır. Daha sonra ameliyat öncesinde 6 saat açlık ve susuzluk sonrasında hasta ameliyathaneye alınır.
Laparoskopik cerrahide olduğu gibi hasta anestezi aldıktan sonra litotomi pozisyonuna (doğum pozisyonu) alınır. Daha sonra kolları gövdenin yanına doğru kapalı olacak şekilde yerleştirilir. Hasta steril olarak boyandıktan ve örtüldükten sonra idrar sondası ve rahim içerisine manipülatör dediğimiz ameliyat esnasında rahimin hareket ettirilmesini sağlayan alet yerleştirilir.
İlk olarak göbek deliğine yaklaşık 8mm’lik bir kesi yapılır ve trokar dediğimiz bir alet yerleştirilir. Bu alet sayesinde karın içerisi karbondioksit ile şişirilir. Bu sırada hastaya baş aşağı pozisyon verilir. Ardından robotun kollarına uygun olan diğer yerlerden yine 8mm’lik kesiler yapılır ve trokarlar yerleştirilir. Daha sonra robotun kollarının olduğu kısım hastaya yaklaştırılır
Bu trokar dediğimiz aletlerin içinden robotun kolları hastanın karnının içerisine yerleştirilir. Bu işleme ‘docking’ denir. Bu kollardan bir tanesi üç boyutlu yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayan kamerayı taşır. Diğer kollar ise cerrahın cerrahi alanda yapmak istediği hareketlere göre özelleşmiş olan aletleri (cerrahi makas, iğne tutucu, doku tutucu, doku kesici, vb.) taşır. Bu özel aletler sayesinde cerrahın hareketleri eş zamanlı olarak cerrahi alanda uygulanmış olur. Bu işlem sonrasında cerrah operasyonu gerçekleştireceği konsol denilen bölüme geçer.