Robotik cerrahi sistemi üç bölümden oluşmaktadır. İlki hastanın üzerine gelen ve cerrahın hareketlerini eş zamanlı olarak cerrahi alanda yapan robot kollarının olduğu bölümdür. Bu kısımda robotun kolları vardır. Bu kollardan biri, aynı laparoskopik sistemde olduğu gibi hastanın vücudunun içinden görüntü alarak bu görüntüyü cerraha aktaran kamerayı taşır. Bu kamera üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmemizi sağlar.
Laparoskopiden farklı olarak kamera robot tarafından kontrol edildiği için titremesiz bir görüntü sağlanır. Görüntülenmek istenen noktaya çok fazla yaklaşılarak (16 kata kadar büyütülmüş görüntü) üç boyutlu görüntü eşliğinde mikro cerrahiye olanak sağlar. Diğer kollarda ise yapılan operasyonun gerektirdiği aletler (cerrahi makas, iğne tutucu, doku tutucu, doku kesici, vb.) cerrahın isteğine göre yerleştirilir. Robotun bu bölümünde toplam 4 adet kol vardır. Bazı ameliyatlarda bu kolların tamamı bazı ameliyatlarda ise sadece 3 tanesi kullanılabilir.
Robot sisteminin diğer bir bölümü ise cerrahın operasyonu kontrol ettiği konsol kısmıdır. Burada cerrahın oturmasını sağlayan ve üç boyutlu görüntünün olduğu ekranı görmesi için tasarlanmış olan bölüm vardır. Cerrah buraya oturarak alnını bu bölüme dayayıp üç boyutlu görüntü eşliğinde operasyonu yapar. Kollarını ise konsolda bulunan destek bölümüne dayayarak parmaklarını robotun kollarını yöneteceği aletlere takar.
Bu aletler cerrahın üç boyutlu görüntü eşliğinde hastanın vücuduna yerleştirilen kolları kontrol etmesini sağlayan hareketlere olanak sağlar. Bu aletler 540 derece dönebildiklerinden ve 7 yönde hareket edebildiklerinden el hareketlerinden çok daha fazlasını yapmaya olanak sağlar. İnsan elindeki titremeyi de ortadan kaldırdıkları için hata payı en aza indirilmiş olur. Üçüncü bölüm ise görüntüyü operasyon odasında bulunan asistanlara ve hemşirelere aktaran ekranların ve ayarların yapılabileceği kontrol ünitesinin olduğu kısımdır.