Prof. Dr. Taner Usta - Jinekolojide Robotik Cerrahi
Robotik Cerrahi ile Rahim ve Mesane Sarkması Tedavisinde İleri Teknoloji
EndometriozisKategorisinde19.12.2022 tarihinde yazıldı.

Günümüzde dünyada neredeyse her iki kadından birinde bu duruma rastlanmaktadır. Ülkemizde ise bu oran dünya ortalamasının biraz daha üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Sarkmanın birçok nedeni bulunmakla beraber en sık görülen nedenleri arasında çok fazla doğum yapmak, zor doğum öyküsü, genetik faktörler, ıkınma, kabızlık, sigara kullanımı ve obezite bulunur.

Mesane ve Rahim Sarkması Aynı Anda Tedavi Edilebilir

Mesane, rahim, idrar kanalı ve bağırsakları yerinde tutan kaslarda ve bağlarda meydana gelen zayıflamaya bağlı olarak rahmin bulunduğu yerden sarkmasına ‘rahim sarkması’ denir. Rahim sarkmasına sıklıkla mesane ve makat bölgesinde sarkma da eşlik etmektedir.

Ayrıca daha önce rahim ya da vajinal ameliyatlar geçirmiş olan kişilerde de rahim sarkmaları meydana gelebilir. Sarkmanın yeri ve evresine göre vajinal ya da karın boşluğundan gerçekleştirilen operasyonlar ile tedavi edilebilir.

Yeni Nesil Tedavi Yöntemi Robotik Cerrahi ile Rahim Sarkmaları Tedavi Edilebilir

Son yirmi yıl içerisinde tıp alanında kendine büyük yer bulan robotik cerrahi günümüzde en sık jinekoloji ve üroloji operasyonlarında tercih ediliyor. Klasik laparoskopik yöntemin daha gelişmiş versiyonu olan bu yöntem ile laparoskopik yöntemin kısıtlamaları ortadan kalkar.

Da Vinci robotunun kolları onlarca kez büyütme yapan ve üç boyutlu görüntü sunan kameraları ile operasyon bölgesi hakkında geniş bilgi sağlar. Ayrıca çok derin yerlere ulaşabilmesi sayesinde bu bölgelerde konforlu ve güvenli bir çalışma ortamı meydana gelir. 3 boyutlu yani derinlik de içeren görüntüleme teknolojisi sayesinde ameliyat bölgesi çevresinde yer alan hassas dokuya herhangi bir zarar verilmeden operasyon tamamlanabilir.

Operasyon Sonrası Avantajları

Yeni nesil robotik cihazlar ile yapılan operasyonlar tıpkı laparoskopik yöntem gibi minimal invaziv jinekolojik cerrahi alanında yer alır. Yani robotik cerrahi de operasyon esnasında hasta mümkün olan en az sayıda müdahale ile tedavi edilir. Bu da ameliyat sırasında daha az kanama ve daha az kan ihtiyacı anlamına gelir.

Operasyonların küçük kesilerden gerçekleştirilmesi sayesinde ameliyat sonrasında enfeksiyon gibi komplikasyon görülme riski de minimum seviyeye indirilir. Bu sayede ameliyat sonrasında hastalar daha hızlı bir şekilde taburcu olabilmekte ve sosyal hayatlarına daha çabuk dönebilmektedir.

Robotik cerrahi ile gelen avantajların bir diğer önemli olanı ise küçük bir kesiye ihtiyaç duyulduğu için ameliyat sonrasında herhangi belirgin bir iz kalmamasıdır. Operasyon sonrasında ortaya çıkan izler yaklaşık bir yıl içerisinde gözle görülemeyecek seviyeye gelir.



Kabul Ediyorum