Robotik miyomektomi pelvik basınç, ağır menstrual kanama ve kısırlık gibi semptomlara neden olan miyomları tedavi etmek için gerçekleştirilen bir operasyon yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Robot yardımlı cerrahi sayesinde miyomların çevresinde yer alan komşu dokudan ayrımı daha iyi bir şekilde görüntülenebilmekte ve aynı zamanda rahmin dikilmesi daha kolay ve etkili olarak yapılabilmektedir.
Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen miyomektomi işleminde açık ve kapalı ameliyat yöntemlerine göre daha az kan kaybı meydana gelmektedir. Son yıllarda robotik cerrahinin birçok operasyon yönteminde tercih edilmesi sayesinde hastalar için hem ameliyat süreci hem de sonrası daha konforlu olmaktadır. Robotik cerrahinin sağladığı avantajlar sayesinde operasyonlar sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir.
Ameliyat Nasıl Gerçekleşir?
Bu prosedür dört küçük kesi (1 cm den daha küçük) açılarak gerçekleştirilmektedir. Öncellikle hasta genel anestezi ile uyutulur. Sonrasında bu kesiler gerçekleştirilir ve robotun kamera ve diğer enstrümanları taşıyan kolları bu kesilerden karın içerisine yerleştirilerek operasyona başlanır. Robotik cerrahide üç boyutlu ve 16 kez büyütme özelliği olan kamera sayesinde miyomların sınırları net olarak ayırtedilir ve sağlıklı dokuya zarar verilmez.
Miyomların çıkarılması sonrasında ise özel bir cihazla küçük parçalara ayrılarak robot kollarının geçtiği küçük kesilerden karın dışarısına çıkartılır. Bu teknik sayesinde çok büyük miyomlar bile karın duvarına büyük kesiler yapılmadan çıkartılabilir. Doktor tüm bu işlemi robotik kolları kontrol ettiği bir konsol aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen işlemler, açık ameliyatlara göre daha konforlu ve sorunsuz olmaktadır.
Operasyon Sonrası
Ameliyattan sonra hastaların bir gün hastanede kalmaları gerekebilmektedir. Ancak hastanın genel sağlık durumuna göre aynı gün de taburcu olan hastalar olabilmektedir. Robotik cerrahinin en önemli avantajı operasyon esnasında kan kaybının az olması, operasyon sonrasında ise çok az ağrı hissedilmesidir. Karın duvarına açılan kesiler çok küçük olduğu iyileşmeleri çok hızlı olmakta ve hastalar bu büyük operasyonlara nazaran çok hızlı iyileşmekte ve hastalar hayatlarına kaldıklarına yerden devam edebilmektedirler.
Yine robotik miyomektomi operasyonun diğer bir önemli avantajı robot kollarının insan ellerine göre daha fazla yönde hareket edebilmesi nedeniyle miyomun çıkarıldığı bölgenin çok daha iyi kapatılmasını sağlar. Bu da sonraki gebelik durumunda rahimin yırtılması riskini çok azaltır. Ayrıca operasyonun son derece küçük bir kesi ile gerçekleştirilmesinden dolayı iltihap gibi ameliyat sonrası komplikasyon riski de oldukça düşük seviyededir.