Sezaryen doğum, doğru nedenlere bağlı olarak gerçekleştirildiğinde hayat kurtaran bir yöntemdir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre sezaryen doğum sayesinde, doğumda ve doğumdan sonra görülen bebek ölümlerinde %10 ile %15 arasında azalma meydana gelmektedir.
Ancak sezaryen doğum da bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de istmosel olarak bilinen sezaryen skar defektidir.
İstmosel çeşitli jinekolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirilmektedir. Uterus rüptürü, ektopik sezaryen skar gebeliği gibi komplikasyonlar son derece nadir görülse de istmosel sezaryan olan kadınlarda oldukça sık görülen ve tanısı zor konulan bir durumdur. Ayrıca istmosel olan kadınlarda rahim içi araç yerleştirme, çıkarma ya da embriyo transferi gibi jinekolojik prosedürlerde komplikasyon görülme riski de yükselmektedir.
İstmosel Belirtileri Nelerdir?
İstmosel sezaryan yapılan keside oluşan ufak bir cep gibidir. Normal rahim dokusunun tam olarak iyileşememesi nedeniyle rahim dışarısına doğru oluşur. Bu cep gibi olan boşlukta adet kanı veya rahim içindeki sıvı birikir. Özellikle adetten sonra veya adet aralarında leke leke şeklinde kanamalara neden olur.
Bunun dışında adet kanamalarında gecikme, kasık ağrısı, vajinal akıntı, ağrılı adet görme, cinsel ilişki sırasında aşırı ağrı ve kısırlık gibi şeylere neden olmaktadır. Embriyonun burada yer alan cebe yerleşmesi ve düzgün olmayan bir şekilde gelişmesi sonucunda ektopik sezaryen skar gebeliği meydana gelebilmektedir. Sezaryan doğumdan sonra bu gibi şikayetlere sahip olan kadınların mutlaka muayene olması gerekmektedir .
İstmosel Teşhis ve Tedavisi
İstmosel’i teşhis etmenin en kolay yöntemi görüntüleme teknikleri kullanmaktadır. Transvajinal ultrason, salin infüzyon sonografi, histerosalpengografi, histeroskopi ya da MR görüntülemesi ile istmosel teşhis edilebilmektedir. Ancak en iyi sonuçları alabilmek için bu görüntülemenin menstrual döngünün sona ermesinden hemen sonra, erken proliferatif fazda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Tedavi yöntemleri ise hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca bu noktada hastanın daha sonra çocuk isteyip istemediği de göz önünde bulundurulmaktadır. İstmoselin kesin tedavisi cerrahi olarak o bölgenin çıkartılmasıdır. Bu operasyon günümüzde çoğunlukla laparoskopik veya robotik olarak gerçekleştirilmektedir. Operasyon sonrasında hastalar bir gün gibi kısa sürede taburcu olarak normal yaşamlarına çok kısa sürede dönmektedirler.